واردات قطعات خودرو

آنچه که باید از واردات قطعات خودرو بدانید

روزی که برادران خیامی با ایران ناسیونال پای هیلمن هانتر را به ایران باز کردند و پیکان در این دیار مونتاژ شد، کسی فکر نمی کرد که پنجاه سال بعد، روزگاری واردات قطعات خودرو تا این اندازه برای صنعت خودروسازی ما اهمیت داشته باشد. در این نوشته، به طور تخصصی سراغ واردات قطعات خودرو می رویم و جزئیات این پروسه را زیر ذره بین می بریم. اگر دستی بر آتش قطعات خودرو دارید یا حوزه فعالیت شما با خودرو در ارتباط است، توصیه می کنیم سطرهای پیش رو را از دست ندهید. شاید به این نتیجه رسیدید که زمان آن فرا رسیده خود شخصا اقدام به واردات قطعات خودرو کنید.

آنچه که باید از واردات قطعات خودرو بدانید

مقدمه؛ واردات قطعات خودرو به چه شکل صورت می گیرد؟

صنعت خودرو بزرگترین سهم از بازار تولید داخلی را دارد و به نوعی استراتژیک محسوب می شود. در این بین، به دلیل ورود خودروهای مدرن بین المللی، یا به کار گرفتن تکنولوژی های پیشرفته در خط تولید خودروهای داخلی، نیاز به واردات قطعه فزونی می یابد. هرجا تقاضا باشد، عرضه هم هست و به تبع آن، سود و سرمایه وجود دارد. کوتاه سخن اینکه، واردات قطعات خودرو حوزه ای است رقابتی و تاجران گوناگونی می کوشند با ایجاد ارتباطات قوی، بهترین قطعات را با اقتصادی ترین شرایط به داخل وارد کنند.

در مجموع می توان اینگونه گفت که فرایند واردات قطعات خودرو در مجموع مشابه فرایند واردات سایر اقلام است با تفاوت های زیر:

  • رقابت در واردات این حوزه فشرده تر است؛
  • یافتن فروشنده یا تولید کننده های قابل اعتماد و متقاعد ساختن آن ها به همکاری پروسه ای است طولانی و نیاز به تجربه، مهارت و تخصص ویژه دارد؛
  • قوانین واردات قطعات خودرو شناور است و یک لحظه غفلت می تواند خسارات بی شماری به واردکننده تحمیل کند؛
  • به دلیل گستردگی قطعات خودرو، تعرفه های بیشماری وجود دارد و مهم است شخص وارد کننده توانایی تخمین و پیش بینی تعرفه درست را داشته باشد؛

اخذ مجوز، استعلام و دریافت تایید سازمان هایی همچون استاندارد، نیاز به خرج خلاقیت و مبذول داشتن مقدار قابل توجهی دقت دارد.
با این مقدمه، زمان آن فرا رسیده تا دقیق تر فرایند واردات قطعات خودرو را بررسی کنیم.

مقدمه؛ واردات قطعات خودرو به چه شکل صورت می گیرد

آن چه پیش از اقدام به واردات قطعات خودرو باید بدانیم

پیش از هرچیز توصیه می کنیم واردات قطعات خودرو را با همکاری و مشاوره یک کارگزار گمرکی و بازرگانی باتجربه کلید بزنید. زیرا ریزه کاری های حوزه مورد نظر کمی بیش از حد معمول است و برقراری ارتباط با طرف های درگیر و تاثیرگذار (کمیسیون ها و غیره) نیاز به آشنایی کافی دارد. باری؛ در این قسمت به بعضی از نکات تخصصی واردات قطعات خودرو اشاره می کنیم:

  • در گام اول تصمیم بگیرید که قطعه خود را از کدام کشور وارد می کنید. در حال حاضر اروپای غربی (آلمان و فرانسه)، شرق آسیا (کره، چین، ژاپن) و اخیرا امارات متحده عربی (دبی)، محبوب ترین گزینه های واردات قطعات خودرو به شمار می آیند. بسته به این که بازار هدف شما کجا قرار گرفته و کدام گمرک شرایط بهتری را برایتان فراهم می آورد، تصمیمی همه جانبه و کارشناسی اتخاذ کنید؛
  • برخی از قطعات وارداتی خودرو باید به تایید سازمان ملی استاندارد ایران برسند. سازمان مذکور لیستی جامع از قطعات و کالاهای استانداردی تهیه کرده و ترخیص آن ها را با رعایت الزامات مورد نظر مجاز برشمرده است. توصیه ما این است که به دنبال برندهای مهجور نباشید و برای واردات روی شناخته شده ها دست بگذارید. با این کار هم روند ترخیص راحت تری را طی خواهید کرد و هم در داخل مشتری دست به نقدتری خواهید داشت؛

به فرض اینکه روند سفارش و تحویل کالا را به خوبی و بدون مشکل انجام داده باشید و در حال حاضر تنها ترخیص از گمرک باقی مانده باشد، شما به تعدادی اسناد و مدارک نیاز دارید. از پروفرم، گواهی مبدا، گواهی بازرسی، فاکتور، بیمه نامه و لیست عدلبندی گرفته تا بارنامه، قبض انبار و ترخیصیه (در این مقاله مجال پرداختن تخصصی به هر یک از آن ها وجود ندارد، اما در صورتی که درباره هریک سوالی دارید، خوشحال می شویم پاسخگوی شما باشیم).
منظور این است که رسیدن کالا به گمرک، تضمینی برای ترخیص ایجاد نمی کند (بر خلاف نگاه تاجران سنتی)، بلکه امروزه قوانین سفت و سختی برای ترخیص کالاهایی همچون قطعات خودرو وضع شده است.
حال اگر نکات بالا را به دقت پیش ببرید، می توان تا حدود بالایی اطمینان داشت که مشکلی پدید نمی آید. نمی گوییم صد درصد زیرا گاهی چرخش قوانین، کار را با مشکل مواجه می کند.

اگر در میان راه شما، قوانین دستخوش تغییر شدند و روش جاری سنتی تغییر کرد، باید برای حل اختلاف گمرکی و سایر اقدامات مشابه اقدام کنید. این روند نیز خود ریزه کاری هایی دارد که در مقاله ای جدا به آن پرداخته ایم.

آن چه پیش از اقدام به واردات قطعات خودرو باید بدانیم

جمع بندی نهایی؛ چگونه بدون مشکل واردات قطعات خودرو انجام دهیم؟

باید از ضرب المثل قدیمی ایرانی بهره برده و آن سپردن کار به کاردان است. به بیان دقیق تر، واردات قطعات خودرو از آن فعالیت هایی است که تخصص، تجربه و ارتباطات وسیع انسانی را در بالاترین سطح ممکن می طلبد. گمرک سازمانی است مجری و قوانین محوله را به اجرا می گذارد.
در بسیاری موارد، برداشت و تفسیر متفاوت واردکننده و نیروی انسانی فعال در گمرک سبب بروز اختلاف می شود. حال اگر نیروی آشنا با بروکراسی اداری و مسلط به نص صریح قانون حضور داشته باشد، می توان با اطمینان گفت که روند واردات و ترخیص کالا بی مشکل و دردسر سپری خواهد شد.

سخن آخر اینکه، اگر برای شناسایی و مطالعات بازار، تنظیم قرارداد، خرید، اخذ مجوزات، ثبت سفارش، واردات، صادرات، انجام تشریفات گمرکی، ترخیص کالا و به طور کلی تمامی جنبه های بازرگانی و گمرکی نیاز به مشاور یا مجری داشتید، می توانید روی تیم کمره ئی حساب باز کنید.
بازرگانی کمره ئی با تجربه فراوان در زمینه های مذکور، آماده ارائه آموزش، مشاوره و انجام عملیات اجرایی با سرعت و کیفیت مناسب جهت امور شما صاحبان کالا، تجار، بازرگانان و تولید کنند های محترم می باشد.